Tisza - tó, Poroszló

Keletkezés

A Tisza-tó a Tisza felduzzasztásával (Kiskörénél) mesterségesen jött létre, hazánk második legnagyobb tava. Madárvilága és a halgazdagsága messze földön híres, magyar és külföldi pecások, kenutúrázni, hajózni szerető emberek, vízimádók tízezrei látogatják évente.

Természeti értéke

Kétszáz madárfaj él vagy időszakosan pihen meg rajta. A Tisza-tavon tiszta vízfelületek és nádasokkal benőtt, rejtekutakkal behálózott terülek és szigetek egyaránt megtalálhatók (például Telek-háti-sziget, Óhalász-sziget). A víz a nyílt felületeken is sekély, 1.5-2 méter mély.

Részei

A Tisza-tó négy nagy medencéből áll össze, északról délre sorrendben: a Tiszavalki-, Poroszlói- és Sarudi-medencéből és az Abádszalóki-öbölből. Ezek mindegyikében, tehát a Tisza-tó teljes területén lehet kajakkal, kenuval közlekedni, vízitúrázni. Az egyetlen időszakosan lezárt rész a Tiszavalki-medence (ez a Tisza-tavi Madárrezervátum területe), melyet február 1. és június 15. között nem szabad látogatni. A Tiszavalki-medence déli nádasaiba (un. Sebes-foki-erdő) egész évben tilos belépni. A Tisza-tavat hosszában átszeli a Tisza folyó – ami itt szinte állóvíz.

  Vízállások

Alapvetően két vízállása van: téli és nyári. A nyári magasabb, ilyenkor a tó teljes felületén másfél méter körüli a vízmélység. Ezt a tavaszi árhullámból emelik ilyen magasra, pontosabban azért engedik lejjebb ősszel, hogy a tavaszi többletvíznek legyen helye a tóban – ezzel a Tisza Tisza-tó alatti részét is részben mentesíteni tudják az árvizek hatása alól. Ha ősszel mész evezni vigyázz, mert nem lehet látni milyen mély a víz, és könnyen fölakadhat az ember, aztán tolhatja a kenuját, mint mi tettük egyszer, órákig. Az alacsony, téli víz beállta az egyik fő horgászidény, mert a halak a partközeli, mélyebb vizekbe szorulnak, ilyenkor konkrétan minden bokorban pecázik valaki.

Tisza virágzás

A természetben kizárólag ebben a környezetben figyelhető meg a kérész, akit a helybeliek Tisza-virágnak hívnak. Ez a gyönyörű élőlény három teljes évet fejlődik azért, hogy  három-négy órára kikelhessen és élhessen. Nincsen végbélnyílása és gyomra, de erre nincs is szüksége, mivel ez a rövid idő alatt igyekszik párt találni magának, hogy ismét letehessék petéiket, hogy majd a lárváik újabb három év elteltével ismét világra jöhessenek. Nagyon csodálom ezt az élőlényt. Legtöbbször Margit nap után kezd a Tisza ’ virágozni ’ és  3-4 nap alatt le is zajlik.

Szavazás

Megtalálta a megfelelő szálláshelyet?

Szavazok

Kiemelt vendégházak

Tiszavirág vendégház

Tiszavirág vendégház Település: Sarud
Típus: Vendégház
Férőhely: 5
Ár (2fő /1éj): 18 000
Árkategória: Magas (10 E fölött)
Egyéb: Szép kártya elfogadás

Éva vendégház

Éva vendégház Csomagajánlatok: Hétközbeni
Férőhely: 10
Település: Abádszalók
Típus: Vendégház
Árkategória: Alacsony (5 E alatt)
Egyéb: Kert

Poroszlói Apartman

Település: Poroszló
Típus: Vendégház
Férőhely: 8
Ár (2fő /1éj): 1
Árkategória: Magas (10 E fölött)
Egyéb: Szép kártya elfogadás, Kert

Kapcsolat

Üzemeltető:
Tisza-tavi Szállás

Cím:
Miskolc, Tizeshonvéd 14


Telefon (12-tól 20-ig):
30/358-17-56

E-mail:
tiszatokemping@gmail.com

Megosztás